Pierś kaczki długo pieczona w czerwonym winie i ziołach

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 4.6 (23 głosów)
4.565215
Niezawodny przepis na pieczoną pierś kaczki, z chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Cały proces przygotowywania odbywa się w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym (łącznie z początkowym "wysmażaniem" skórki, które zwykle - w innych przepisach - robi się na patelni). Dodatkową zaletą takiego podejścia jest zatem to, że kuchnia pozostaje czysta i bez brzydkiego zapachu smażenia (każdy kto próbował wytopić skórę i usmażyć pierś kaczki na patelni wie o czym mówię :-) Tak upieczona pierś posmakuje wszystkim, którzy lubią wypieczone i miękkie (ale ciągle soczyste i nieprzesuszone) mięso. Podaję dwie propozycje dodatków i składników marynaty. Same etapy pieczenia w obydwu propozycjach przebiegają tak samo. Należy pilnować jedynie tego, aby całe mięso było zanurzone w płynie, na wierzchu powinna pozostać jedynie skórka. Dzięki temu skórka wytapia się i jest chrupiąca, a wytopiony, spływający tłuszcz dodatkowo zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Zapraszam także po więcej przepisów na kaczkę. 156
23 4.57

Pierś kaczki długo pieczona w czerwonym winie i ziołach

podawana z ryżem z płatkami migdałów i sosem wiśniowym

UWAGA: Przepis dla fanów dobrze wypieczonego mięsa piersi kaczki. 

Potrzebne będzie naczynie żaroodporne z przykrywką. Metoda polega na pieczeniu piersi w dużej ilości płynu (nad powierzchnię płynu ma wystawać jedynie skórka), najpierw pod przykryciem w wysokiej temperaturze, następnie bez przykrycia w obniżonej temperaturze.

Dodatki do kaczki można dać inne, np. zamiast ryżu podać kluski śląskie, pyzy, kluski kładzione.

Składniki

2 porcje
  • 2 piersi kaczki
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml kompotu wiśniowego (lub rozcieńczonego soku wiśniowego)
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
Szybki sos wiśniowy
  • 2 pełne łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • skórka starta z 1/2 cytryny + 1 łyżka soku
  • szczypta cynamonu
Ryż z płatkami migdałów
  • 100 g ryżu mieszanego
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • opcjonalnie 40 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquefort, lazur)
Gruszki w cynamonie
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć ziołami. Włożyć je do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać winem i kompotem (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
  • W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć z garnka, natrzeć solą i pieprzem i ponownie włożyć do garnka. Przykryć pokrywką, wstawić na dolny poziom piekarnika i piec 45 min. Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 45 min. UWAGA: na każdym etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje). W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu.
  • Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
  • Ryż: ugotować, odcedzić, wymieszać z podprażonymi na patelni płatkami migdałów i opcjonalnie serem.
  • Gruszki: obrać, pokroić na połówki, wydrążyć i oprószyć cynamonem. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub np. keksówki, na dno wlać sok jabłkowy i piec razem z kaczką przez ostatnie 20 min.
  • Pieczona pierś kaczki

Ten przepis w Waszym wykonaniuDodaj swoje zdjęcie